Buitenland

De familienaam Venerius komt ook buiten Nederland voor. Maar zowel Europese als nationale wetgeving verbiedt om levende personen zonder hun uitdrukkelijke toestemming in een overzicht op te nemen en dat te publiceren. U moet het hier dus doen met een globale opsomming.

Duitsland

In Duitsland wonen ongeveer 42 mensen met de achternaam Venerius. Om precies te zijn: “In Deutschland gibt es 16 Telefonbucheinträge zum Namen Venerius und damit ca. 42 Personen mit diesem Namen. Diese leben in 8 Städten und Landkreisen. Die meisten Anschlüsse sind in Harburg gemeldet, nämlich 3. Weitere Kreise/Städte mit besonders vielen Namensträgern sind Osnabrück (3), Friesland (3), Köln (2), Grafschaft Bentheim (2), Mülheim an der Ruhr (1), Gießen (1) sowie Wittmund mit 1 Einträgen. Pierre Venerius kommt in Deutschland am häufigsten vor. Katrin sowie Antonius sind die nächsten oft gefundenen Vornamen, gefolgt von Michael, Gerhard, Eva-Maria, Johann, Alexandria sowie Wilfried.” Kijk, zo kennen we onze oosterburen weer als pünktlich.

De geschiedenis van Joseph Vienerius heeft een eigen pagina gekregen.

Karla Venerius, die als Carla Henken geboren is op 14 oktober 1947 en gestorven is op 16 februari 1978, ligt begraven op Friedhof Marcardsmoor in de gemeente Wiesmoor,  Landkreis Aurich in Ostfriesland (Noord-Duitsland). Wiesmoor ligt tussen Emden en Wilhelmshaven. Nadere gegevens over Karla Venerius-Henken ontbreken nog.

Noorwegen en Finland

Het is opmerkelijk, dat al tamelijk lang geleden dragers van de naam Venerius of de varianten Fenerius en Finerius in Noorwegen en Finland voorkomen. Hoe zij in Finland terechtkwamen of daarvandaan misschien wel naar Nederland zijn gegaan, is onbekend. Misschien waren het Hollandse of zelfs Amsterdamse kooplieden die handel dreven met Scandinavië? Dat zou kunnen aansluiten bij de vondst, die Monique heeft gedaan: dat nl. Maria Vernerius-Hermans op 4 mei 1775 drie geërfde panden in hartje Amsterdam heeft verkocht. Dat wettigt de veronderstelling, dat zij uit een tamelijk welvarende familie stamde, wellicht rijk geworden in de houthandel?

Gustava Venerius woonde lang geleden in Noorwegen. Zij was de echtgenote van Hans Peter Wisting en moeder van Friderich Vilhelm Hansen, die is geboren op 19 september 1806 en gedoopt op 19 oktober 1806 te Larvik, Vestfold, in Noorwegen. Bron: https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/NWY1-7Y8

Adolph Fred Fenerius was de echtgenoot van Hedvig Sophia Smenis en vader van Johan Fridric Adolfsson, die werd geboren op 4 oktober en gedoopt op 6 oktober 1781 in Lempaala, Hame, Finland.

Gustaf Finerius was gehuwd met Christin Albertina. Hun zoon was Gustaf Maurits Finerius, die is gedoopt op 12 oktober 1808 in Tornio, Lappi, in Finland. Over vader Gustaf of moeder Christin Albertina heb ik verder helaas geen informatie.  Bron: Finland Baptisms, 1657-1890.

Gustaf Maurits Finerius was de zoon van Gustaf Finerius en Christin Albertina en hij werd tot christen gedoopt op 12 oktober 1808 in Tornio, Lappi, in Finland. Bron: Finland Baptisms, 1657-1890.

Alexander Finerius was de zoon van Abrah Finerius en Eva Greta Mattsdr. Alexander werd geboren op 22 januari 1845 en gedoopt op 26 januari 1845 in Pusula, Uusima, Finland.
Bron: Finland Baptisms, 1657-1890.

De rest van de wereld

Father Venerius was ca. 1930 priester in het Valamo klooster in Karelia, dat toen nog tot Finland, maar later tot Rusland behoorde. Father Venerius draagt op de enige van hem bekende foto, gemaakt door Einar Erici (No known copyright restrictions), behalve een muts, pij, laarzen en een stoere baard ook een mand van berkenbast.

In Frankrijk komt in 97 departementen geen enkele Venerius voor, net zomin als in de USA en Italië. In België wonen drie personen met de achternaam Venerius.

In zowel Shanghai als Indonesië komt de achternaam Venerius één keer voor.

In Australië woont Vezna Veneris. Zij is geboren in Redcliff, Queensland, zat op de Kelvin Grove State High School en is in 1990 afgestudeerd aan de Universiteit van Sydney. Vezna is fan van de Australian Greens en een grote fan van katten.

 

 

One Response to Buitenland

Leave a Reply